Mönsterås & Ålem biodlarförening

 

 

  

Vårhälsning från Ordförande

Mönsterås 2014-04-10

Eskil Haglund

 

Hej,

    

Denna vinter har varit annorlunda med milt väder, vi får se hur det påverkat våra bin. Yngelsättningen hos mig var igång den 23 februari. Jag har en termometer i en kupa så jag kunde följa när tempen steg och den 23 var det 30 grader, som så sakta gick upp till 34 grader. Det gäller att ha koll på fodret i kuporna innan draget kommer igång.

 

Föreningens samhällen har klarat sig, Weine S och jag har rengjort bottnarna och stöd fodrat med lite foderdeg.

 

Weine S har nybörjarkurs med ett gäng deltagare och flera av dem har redan gått med i föreningen.

 

Vi har haft två träffar en i februari och en i mars vi kollade på filmen "Inte Bara Honung" och en gång pratade vi allmänt om biodling särskilt då om Drottningodling.

 

Obs!!! Vi startar torsdagen 1 maj kl. 18,00 i bigården och kollar av vad som behöver göras.

 

Och sedan hoppar vi till den 15 maj och fortsätter så varje torsdag under sommaren. Nytt för i år är att ansvaret fördelats på flera personer två varje gång och sedan hjälper vi övriga till, en lista på de som har ansvar finns på baksidan. Så fort väder och bin tillåter börjar vi med första drottningsodlingen.

 

Nytt för i år är också att det finns glas och extralock att köpa vid våra träffar. Glasen i 24 pack for 700 g och 30 pack för 500 g locken är lika till båda sorter. Ta gärna med något att ta hem locken i då de får räknas upp från kartongen.

 

Vi träffas kl. 18,00 torsdagar och tar med vårt eget fika.

 

Det finns även i år möjlighet att lev grovsilad honung till Mantorp, kärl finns hos Eskil.

 

Hoppas på en bra bisommar.
M-ås - Å
lems BF
Gm Eskil Haglund