Föreningsbigården

På vår föreningsbigård så träffas vi och driver de bisamhällen som finns där för att delge erfarenheter och umgås. Speciellt kursmedlemmar eller andra utan egna bin är hjärtlig välkomna till våra träffar vid bigården. Det kan också vara ett ypperligt tillfälle för nya medlemmar eller bara intresserade att få ta del av biodlingens intressanta värld.

Platsen för bigården är för närvarande i närheten av vattentornet i Blomstermåla – se kartan nedan (eller hör av er till Weine för mera detaljerad information – han bor precis i närheten).

Vi träffas vid bigården på torsdagskvällarna kl 18.00, enligt nedan schema (där ni också ser de ansvariga för aktuell kväll). Sköter våra kupor, odlar Drottningar och dricker av vårt medhavda kaffe, samt försöker svara på aktuella frågor.

Weine Sjöberg tar hand om nybörjare och kan behöva lite hjälp då och då.

Drottningodlingen får vi hjälpas åt med och eventuellt dela upp ansvaret.

700g och 500g honungsburkar i glas kommer att finnas för försäljning till medlemmarna.
Viktigt att uppge namn på betalningen. Detta för att underlätta uppföljningen.

Swishnummer är 1236174775 och bankgironummer är 698-8380

Vi har idag i bigården 5 övervintrade välmående samhälle, som ligger i stargroparna inför sommarens pollinering och insamling av nektar. 

Den digitala Smålandskupan finns på plats sedan 2023 och det finns en gratis app på https://app.beelab.se som kan användas via länken och fungerar på PC, plattor eller mobiler. Där kan ni registrera ett eget privat konto, som ni kan använda för att registrera information om era egna bigårdar och kupor. Men som del av detta så kan ni också ansöka om att få delta i föreningens bigård (gå med i andra ”organisationer”) och då kunna se den digitala informationen från just Distriktets Digitala Smålandskupa.

Det finns information om vikt, temperaturer, luftfyktighet och lufttryck. Vill ni veta meras om BeeLab om hur ni använder appen så kolla in de här två filmerna här: https://www.beelab.se/intro-till-beelab-och-appen/

Så här kan det se ut i appen:

 

Ansvar för föreningsbigården

Ansvar för kvällen innebär att vara där och förbereda vad som skall göras med bisamhällena den aktuella kvällen, och att föra enkla anteckningar över samhällenas status. Vi kommer att försöka använda en mobil-app under året och sedan se om den möjligen kan ersätta vårt pappersbaserade system.

Här nedan är årets lista med ansvar för bigården den aktuella kvällen. Kan ni komma just den dagen, så försök byta med någon annan: 

DatumVeckaAnsvariga
9 majVecka 19Start av träffarna! Alla hjälps åt!
16 majVecka 20Eskil H +Tommy K + Tove J
23 majVecka 21Ida 0 + Olof K + Kirsti F
30 majVecka 22Jessica S +Mikael E + Joakim J
6 juniVecka 23Åke P + Bjarne B + Viktor A
13 juniVecka 24Per B + Anders N + Pierre S
20 juniVecka 25Hans N + Håkan E + Niclas L
27 juniVecka 26Helene N + Ronny W + Helen W
4 juliVecka 27Eskil H + Tommy K + Tove J
11 juliVecka 28Ida 0 + Olof K + Kirsti F
18 juliVecka 29Jessica S + Mikael E + Joakim J
25 juliVecka 30Åke P + Bjarne B + Viktor A
1 augustiVecka 31Per B + Anders N + Pierre S
8 augustiVecka 32Hans N + Håkan E + Niclas L
15 augustiVecka 33Helene N + Ronny W + Helen W
22 augustiVecka 34Eskil H + Tommy K + Tove J
29 augustiVecka 35Ida 0 + Olof K + Kirsti F